Prowiant i gotowanie na spływie kajakowym

spływ kajakami Pilicą Biała Góra

W ostatnich latach kajakarstwo cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków. To nie tylko możliwość spędzenia aktywnie wolnego czasu, lecz także odpoczynek od miejskiego zgiełku, bezpośredni kontakt z naturą oraz okazja do pływania i relaksu nad wodą. Zanim jednak wybierzemy się na spływ kajakowy, warto przemyśleć kwestię prowiantu i gotowania podczas podróży. W jakie jedzenie warto się zaopatrzyć?

Jedzenie na spływie kajakowym – na co zwrócić uwagę?

Osoby planujące wynajęcie kajaków na kilka dni, bardzo często zadają sobie następujące pytania:

  • jakie jedzenie zabrać na wycieczkę,
  • czy w okolicy będą dostępne jakieś sklepy,
  • czy zaopatrzyć się w sprzęt kuchenno-biwakowy.

Z racji tego, że pola biwakowe mogą być oddalone od większych miejscowości, warto jeszcze przed wyjazdem zrobić potrzebne zakupy. Na wycieczkę powinno się zabrać wyłącznie produkty spożywcze, które nie ulegną zepsuciu pod wpływem letniej temperatury, takie jak:

  • konserwy,
  • pieczywo,
  • dania instant,
  • dżem,
  • wędliny pakowane próżniowo,
  • kabanosy,
  • ziemniaki do pieczenia.

Spędzając większą część dnia na kajaku, organizm zużywa więcej energii. Aby uzupełnić kalorie i nabrać sił w trakcie płynięcia, warto zaopatrzyć się w słodkie przysmaki (ciastka, batony bez czekolady) oraz owoce. Nie wolno również zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu. Polecamy wodę mineralną, soki i inne napoje bezalkoholowe. Ponadto na liście zakupów powinna się znaleźć herbata, kawa i cukier.

Jeżeli decydujemy się na dłuższy wyjazd, zabierzmy ze sobą zapasy jedynie na pierwsze dni. Resztę potrzebnych produktów będzie można zakupić w okolicznych sklepach. Dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się w lodówkę turystyczną. Dzięki temu uniknie się ewentualnego zatrucia pokarmowego, ponieważ nawet podczas upałów jedzenie pozostanie świeże. Świetnym wyborem będzie model na wkłady chłodzące, który jest niezależny od źródeł zasilania. Sprzęt jest poręczny i niewielkich rozmiarów, przez co wygodnie i bez problemu można go przetransportować na miejsce biwaku. Przydatne będą również plastikowe pojemniki na żywność, które nie uszkodzą się w trakcie pakowania i podróży. Ponadto należy wziąć ze sobą kubek, talerz, sztućce, menażkę, termos oraz garnek. Doskonałą okazją do przyrządzenia ciepłego posiłku będą chłodniejsze wieczory. Na niektórych biwakach organizator daje możliwość rozpalenia ogniska.

Podsumowanie

Przed wyjazdem na kilkudniowy spływ kajakowy, warto się zorientować czy organizator zapewnia jakieś wyżywienie i dostęp do kuchenek gazowych i wody. Bez względu na to czy wyjazd będzie trwał jeden dzień czy kilka dni, należy wziąć ze sobą kubek, menażkę, talerz, sztućce, termos oraz żywność, która nie zepsuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Decydując się na spływ kajakowy rzeką Pilica indywidualnie lub z przewodnikiem zapewnianym przez ośrodek Estancia Biała Góra, można skorzystać z oferty food trucka. Możliwe jest również samodzielne przyrządzenie posiłków. Jedzenie można zjeść na terenie wypożyczalni, w specjalnej strefie pod zadaszeniem ze stolikami, na leżakach lub pod parasolami.

Leave a Comment